Een eerste Yoga les: tijd voor flexibiliteit

Yoga, een activiteit wat regelmatig terugkomt op mijn pad zonder ooit Yoga beoefend te hebben. In de DVD van Deepak Chopra: Grow Younger Live Longer beschreven als een activiteit goed voor meerdere dingen: conditie, flexibiliteit en kracht van het lichaam. Na ervaringen in het invoelen van het lichaam merkte ik dat er in flexibiliteit nog veel groei te halen valt. Daarom de stap naar de eerste les Yoga.

Yoga

Een begin waarin stilte gewacht word met mooie rustgevende muziek tot de lerares klaar is met voorbereiden. Kort hierna volgt een 20 minuten theorie, bekende theorie maar leuk om vanuit de Yoga perceptie te horen en nieuwe inzichten te verkrijgen. Dan de praktijk datgene waarvoor ik aanwezig was: de oefeningen welke denk ik de meeste impact hebben op de flexibiliteit van het lichaam. Een begin met aandachtsoefeningen waardoor ik dacht: “zou dit de praktijk van deze avond zijn?”. Gelukkig waren het aandachtsoefeningen om in het hier en nu te blijven en was er dus niet veel ruimte voor het “zeurende afvragen”. Ah eindelijk opwarmingsoefeningen die ik nog nooit gedaan heb. Deze oefeningen zijn nodig om het lichaam voor te bereiden en op te warmen voor de oefeningen die hierna komen: de Egyptische zonnegroet:

egyptische-zonnegroet

Als beginner een redelijk simpele oefening (behalve onthouden bij welke stap je in of uit mag ademen) waarbij je snel voelt dat de energie gaat stromen. Vooral in de benen, waar het bij mij wat vaster zit. Uiteraard voel je bij grote verschillen de meeste impact.

Nu de traditionele zonnegroet:

traditionele-zonnegroet

 

Een stuk complexer waar zeker oefening vereist is. Dit vind ik het mooie van een (groeps)les bijwonen. Begeleiding in de fysieke sfeer door een ervaren leraar of lerares i.p.v. op eigen houtje oefeningen volgen via Youtube zonder opwarming en/of theorie. Daarom zal ik de beginnerslessen blijven volgen om zo de oefeningen goed te kunnen uitvoeren en dit misschien elke ochtend zelf te kunnen doen. Ik ben er van overtuigd dat Yoga goed is voor lichaam en geest.

We sluiten af met een heerlijke meditatie waarin de lichaamsdelen stuk voor stuk ontspannen worden te beginnen bij de voeten. Het was enorm fijn om de hele groep (zo’n 15 mensen) in rust en harmonie te voelen in een mooie locatie. Ik kijk uit naar volgende week.

Heb jij ooit Yoga beoefent of doe je dit misschien wel tientallen jaren dagelijks? Wat zijn jouw ervaringen en wat wil je met ons delen? Laat hieronder je reactie achter.

 

Michaël